Pages

16 Aralık 2008 Salı

Hamsi Buğulama

Geçenlerde çok sevdiğim bir arkadaşım bize yemeğe geldi. Biz de eşimin meşhur hamsi buğulamasından yapmaya karar verdik.

Tam da hamsi zamanı, her yerde kocaman kocaman hamsileri 3-5 ytl arasına bulmak mümkün.. 1,5 kilo hamsiden yaptığımız buğulamanın tarifi şöyle:














Malzemeler:

  • 1,5 kilo hamsi
  • 2 soğan
  • 1 limon
  • 2 domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1/2 demet taze soğan
  • 1/2 demet maydonoz
  • Tuz,karabiber,sumak
  • İsteğe göre dal biberiye
  • İsteğe göre 1 tane çerleston veya kırmızı biber.
  • Zeytinyağı


İşin en zor kısmı hamsileri ayıklamak. Hamsilerin içlerini temizleyip kılçıklarını çıkarın ve yıkayıp, süzülmesini bekleyin.





Limonları, domates ve soğanları halka halka doğrayın. Ben dilimleme işini V-Rende ile yapıyorum. Çok pratik oluyor. İnce tarafı ile limonları,

kalın tarafı ile de soğan ve domatesleri dilimliyorum.



Sarımsakları minik minik doğrayın. Maydonazları, biberi ve taze soğanları kıyın.









Çok derin olmayan bir tepsiye hamsilerin iç kısımları yukarıya bakacak şekilde sıralayın.

Hamsilerin üzerine domates, limon ve soğanları seyrek seyrek yerleştirin. Sarımsak, taze soğan, biber ve maydonazları serpin.









Çok az tuz serpin, sumak ve zeytinyağı gezdirin. Hamsileri üzerine dizip, hamsiler ve malzemeler bitene kadar kat kat döşeyin.

En üstüne biberiye koyun ve tepsiyi aliminyum folya ve pişirme kağıdı ile sarın.

200 C fırında 40 dakika pişirin (Fırın sıcaksa 25-30 dakika yeterli geliyor).



Havuç-turp salatası ile, kıvırcık salata yaptık. Hamsilerin yanına bir arkadaşın bozcaada'dan getirdiği beyaz şarabı açtık. Güzel muhabbet eşliğinde afiyetle yedik.







0 yorum:

Yorum Gönder